Adem = leven

Adem = leven
Drie jaar geleden begon ik met een cursus Buteyko (bij Arend Hoitink), een methode voor natuurlijk ademen, dit nadat ik klachten had als kortademigheid, hoge bloeddruk en druk op de borst. Of deze klachten nu veroorzaakt werden door de overgang waar ik in terecht was gekomen (wat vaak voor schijnt te komen bij vrouwen in de overgang!), of doordat ik altijd al ‘verkeerd’ aan het ademen was geweest of beide, dat doet er nu gelukkig niet meer toe. Buteyko heeft me grotendeels van mn klachten af geholpen.
Ik wil graag iets over de Buteyko methode, het wordt door sommigen ook wel ademtherapie genoemd, vertellen. Want juist in deze periode waarin we leven met de angst voor virus-overdracht kan de Buteyko methode ons van dienst zijn.
Wanneer ik volwassenen of (hele jonge) kinderen zie ademen met de mond open dan denk ik: mond dicht! Waarom? Ik gun ieder mens een gezond leven! Buteyko heeft me geleerd dat enkel ademen door de neus gezond is. In de neus bevinden zich neusharen die de eerste indringers (virussen) kunnen tegenhouden. Deze haren zitten niet in de keel. Daarnaast is het zo dat de ademaanzet door de mond vaak dieper gaat en kracht vraagt. Buteyko leerde mij dat een minimale ademgang gezond is.
AdemHalen is binnen de Buteyko gelederen ‘not-done’, we hoeven geen adem te halen immers er is altijd adem; we mogen leren vertrouwen op de natuurlijke beweging van de adem waardoor we niet meer hoeven te trekken om meer zuurstof binnen te halen; er zit gemiddeld toch zo’n 97% zuurstof in het bloed.
Ademen met open mond kan klachten geven als: astma, hyperventilatie, hoge bloeddruk, allergieën, spijsverteringsproblemen en veel meer. Google eens op Buteyko!
Waarom wordt de Buteyko methode dan niet standaard voorgeschreven door huisartsen? Jaaaaaa daar zeg je wat……dat heeft denk ik alles te maken met dat de farmaceutische industrie geen cent kan verdienen aan Buteyko! Over geheel de wereld wordt Buteyko succesvol toegepast, dus het heeft haar vruchten allang afgeworpen. Ik verwacht dat de transitie naar minder medicatie de komende jaren een vlucht gaat nemen! Ook daarom vind ik het belangrijk om juist nu mijn verhaal in deze Corona-tijd, naar buiten te brengen.
Lieve mensen, probeer enkel te ademen door de neus en in het bijzonder wanneer je in beweging bent. Op de FIETS en tijdens het WANDELEN, houd je mond DICHT!!! Ook tijdens de slaap(!). Adem alleen nog door je neus. Vertrouw erop dat iedere neus open gaat wanneer die dicht mocht zitten met slijm; je hoeft echt geen reden te hebben waarom je niet door je neus zou kunnen ademen. Wanneer je snel fietst en hard loopt kun je merken dat je lijf om meer zuurstof gaat vragen en je dus geneigd bent om door je mond te gaan ademen, dat is prima. Maar probeer zo lang mogelijk door je neus te ademen.
Buteyko gaat ervan uit dat een gezond fysiek systeem een adempauze kent. Dus wanneer er in rust tussen je uitademing en inademing, enkele seconden pauze zit. Is dit niet het geval dan mag je je adem gaan trainen. Buteyko is geen methode die je jezelf in een week aanleert; het vraagt als investering vooral tijd.
Mocht je interesse hebben in de Buteyko-methode: ik ben dan geen officiële Buteyko specialist maar ik wil je er wel over vertellen. Je mag vrijblijvend contact met me opnemen! En wil je direct beginnen met een cursus Buteyko kijk dan eens waar bij jou in de buurt een specialist te vinden is:
https://www.buteyko.nl/vind-een-buteyko-specialist/

Ik wens je een natuurlijke adem toe!
Lieve groet, Carin

Share This Post
Have your say!
10